Zelňačka se zakysanou smetanou
K přípravě potřebujeme
- 700 g kysaného zelí
- 2 stroužky
- 30 g Meggle másla
- 4 ks brambor
- 1 cibule
- 1 lžička kmínu
- libeček, bobkový list,
- 1,5 kelímku Meggle zakysané smetany 14%
- 2 l zeleninového vývaru
- 2 lžičky mleté papriky
- klobása
- pepř, sůl
Příprava
Kysané zelí propláchneme, abychom jej zbavili kyselosti. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Česnek a cibuli oloupeme. Obojí nakrájíme na kostičky. Brambory si uvaříme zvlášť v osolené vodě do poloměkka. Ve velkém hrnci rozpustíme máslo a cibulku osmahneme dozlatova. Přidáme česnek a mletou sladkou papriku a jen krátce orestujeme. Zalijeme horkým vývarem, přidáme překrájené zelí a veškeré koření. Zelňačku vaříme do změknutí zelí a chvíli předtím přidáme brambory. Polévku podle chuti dosolíme a ještě krátce povaříme, dokud nejsou brambory zcela měkké. Kdo chce může přidat klobásu nakrájenou na kolečka.
Nakonec přidáme zakysanou smetanu, dobře promícháme a krátce prohřejeme. Zelňačku s kysanou smetanou podáváme horkou s čerstvým chlebem.
Nejlepší je na druhý den.