Meggle Meggle

Předchozí Další

Zelňačka se zakysanou smetanou

K přípravě potřebujeme

  • 700 g kysaného zelí
  • 2 stroužky
  • 30 g Meggle másla
  • 4 ks brambor
  • 1 cibule
  • 1 lžička kmínu
  • libeček, bobkový list, 
  • 1,5 kelímku Meggle zakysané smetany 14%
  • 2 l zeleninového vývaru
  • 2 lžičky mleté papriky
  • klobása
  • pepř, sůl

Příprava

Kysané zelí propláchneme, abychom jej zbavili kyselosti. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Česnek a cibuli oloupeme. Obojí nakrájíme na kostičky. Brambory si uvaříme zvlášť v osolené vodě do poloměkka. Ve velkém hrnci rozpustíme máslo a cibulku osmahneme dozlatova. Přidáme česnek a mletou sladkou papriku a jen krátce orestujeme. Zalijeme horkým vývarem, přidáme překrájené zelí a veškeré koření. Zelňačku vaříme do změknutí zelí a chvíli předtím přidáme brambory. Polévku podle chuti dosolíme a ještě krátce povaříme, dokud nejsou brambory zcela měkké. Kdo chce může přidat klobásu nakrájenou na kolečka.

Nakonec přidáme zakysanou smetanu, dobře promícháme a krátce prohřejeme. Zelňačku s kysanou smetanou podáváme horkou s čerstvým chlebem.

Nejlepší je na druhý den.