Meggle Meggle

Předchozí Další

Větrník

Ingredience:

Na odpalované těsto:

  • 250 ml vody

  • 100 g másla

  • 150 g hladké mouky

  • 4 vejce

  • špetka soli

Na karamelový krém:

  • 100 g cukru krupice

  • 500 ml mléka MEGGLE Lacto Free

  • 2 žloutky

  • 1 balíček vanilkového cukru

  • 40 g kukuřičného škrobu (nebo vanilkového pudinku)

  • 200 g másla

Na šlehačkovou náplň:

  • 250 ml smetany ke šlehání MEGGLE Lacto Free

  • ztužovač šlehačky (volitelně)

  • moučkový cukr dle chuti

Na karamelovou polevu:

  • 100 g cukru krupice

  • 1–2 lžíce vody

  • 2 lžíce smetany ke šlehání MEGGLE Lacto Free

  • 20 g másla

Postup:

1. Odpalované těsto:

  1. V hrnci přiveďte vodu, sůl a máslo k varu.

  2. Jakmile se máslo rozpustí, vsypte mouku najednou a míchejte, dokud nevznikne hladké těsto, které se nelepí na stěny hrnce (cca 2–3 minuty).

  3. Odstavte a nechte zchladnout na pokojovou teplotu (ne příliš horké, aby se vejce nesrazila).

  4. Do vlažného těsta postupně zašlehejte vejce (nejlépe elektrickým šlehačem nebo mixérem).

  5. Cukrářským sáčkem s ozdobnou špičkou nastříkejte větrníčky na plech s pečicím papírem.

  6. Pečte při 200 °C cca 25–30 minut. Během pečení neotvírejte troubu, aby nespadly.

2. Karamelový krém:

  1. Na suché pánvi rozpusťte cukr na karamel (ne míchat, jen občas protřepat pánví).

  2. Jakmile má zlatavou barvu, opatrně přilijte mléko (pozor, může bouřlivě bublat) a míchejte, až se karamel rozpustí.

  3. V troše mléka rozmíchejte žloutky, vanilkový cukr a škrob. Přilijte k teplému karamelovému mléku a vařte do zhoustnutí.

  4. Nechte vychladnout (povrch přikryjte folií, aby nevznikl škraloup).

  5. Do vychladlého pudinku zašlehejte změklé máslo.

3. Šlehačka:

  1. Ušlehejte smetanu s trochou cukru a ztužovačem podle potřeby.

4. Karamelová poleva:

  1. Z cukru a vody připravte karamel.

  2. Odstavte z plotny a vmíchejte máslo a smetanu.

  3. Promíchejte dohladka a nechte lehce zchladnout (nesmí být příliš tekutá ani tuhá).

5. Kompletace:

  1. Vychladlé větrníčky rozřízněte.

  2. Spodní část naplňte nejdříve karamelovým krémem, poté šlehačkou.

  3. Přiklopte vrchní část a polijte karamelovou polevou.