Velikonoční quiche
Ingredience:
- Na těsto:
- 250 g hladké mouky
- 125 g studeného másla, nakrájeného na kostičky
- špetka soli
- 4-5 lžic studené vody
- Na náplň:
- 300-400 g čerstvého nebo mraženého špenátu
- 1 cibule, nakrájená nadrobno
- 2-3 stroužky česneku, prolisované
- 2 lžíce oleje nebo másla
- 150-200 g strouhaného sýra (např. čedar, gouda, ementál, nebo jejich kombinace)
- 3 vejce
- 200 ml smetany ke šlehání / lacto free smetany ke šlehání MEGGLE
- sůl a čerstvě mletý pepř
- špetka muškátového oříšku (volitelně)

Postup:
- Připravte těsto: V míse smíchejte mouku a sůl. Přidejte studené máslo a prsty nebo vidličkou ho zapracujte do mouky, dokud nevznikne směs podobná drobence. Postupně přidávejte studenou vodu a vypracujte hladké těsto. Zabalte ho do potravinové fólie a dejte na 30 minut do lednice odpočinout.
- Připravte špenát: Pokud používáte čerstvý špenát, omyjte ho a nechte zavadnout na pánvi, dokud nezměkne. Pokud používáte mražený špenát, rozmrazte ho a důkladně vymačkejte přebytečnou vodu. Nasekejte ho nahrubo.
- Orestujte cibuli a česnek: Na pánvi rozehřejte olej nebo máslo. Přidejte nakrájenou cibuli a orestujte ji dozlatova. Poté přidejte prolisovaný česnek a krátce orestujte, dokud se nerozvoní.
- Smíchejte náplň: V míse smíchejte orestovanou cibuli s česnekem, nasekaný špenát a většinu strouhaného sýra (trochu si nechte na posypání). V jiné míse rozšlehejte vejce se smetanou, solí, pepřem a případně muškátovým oříškem. Vaječnou směs přilijte ke špenátové směsi a promíchejte.
- Předpečte těsto: Troubu předehřejte na 180 °C. Těsto vyjměte z lednice a na pomoučené ploše ho rozválejte na kruh o něco větší, než je vaše koláčová forma (cca 22-24 cm v průměru). Formu vymažte máslem a těsto do ní opatrně přeneste. Okraje těsta upravte a dno propíchejte vidličkou. Přikryjte pečicím papírem a zatěžte suchými fazolemi nebo rýží. Předpečte v troubě 10-15 minut. Poté odstraňte papír s fazolemi.
- Naplňte quiche a upečte: Na předpečené těsto nalijte špenátovou náplň. Posypte zbylým strouhaným sýrem. Vložte zpět do trouby a pečte dalších 30-40 minut, dokud náplň neztuhne a povrch nezezlátne.
- Nechte vychladnout: Po upečení nechte quiche alespoň 10-15 minut vychladnout ve formě, než ho nakrájíte a podáváte. Špenátový quiche chutná skvěle teplý i studený.