Meggle Meggle

Předchozí Další

Velikonoční quiche

Ingredience:

  • Na těsto:
    • 250 g hladké mouky
    • 125 g studeného másla, nakrájeného na kostičky
    • špetka soli
    • 4-5 lžic studené vody
  • Na náplň:
    • 300-400 g čerstvého nebo mraženého špenátu
    • 1 cibule, nakrájená nadrobno
    • 2-3 stroužky česneku, prolisované
    • 2 lžíce oleje nebo másla
    • 150-200 g strouhaného sýra (např. čedar, gouda, ementál, nebo jejich kombinace)
    • 3 vejce
    • 200 ml smetany ke šlehání / lacto free smetany ke šlehání MEGGLE
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • špetka muškátového oříšku (volitelně)

Postup:

  1. Připravte těsto: V míse smíchejte mouku a sůl. Přidejte studené máslo a prsty nebo vidličkou ho zapracujte do mouky, dokud nevznikne směs podobná drobence. Postupně přidávejte studenou vodu a vypracujte hladké těsto. Zabalte ho do potravinové fólie a dejte na 30 minut do lednice odpočinout.
  2. Připravte špenát: Pokud používáte čerstvý špenát, omyjte ho a nechte zavadnout na pánvi, dokud nezměkne. Pokud používáte mražený špenát, rozmrazte ho a důkladně vymačkejte přebytečnou vodu. Nasekejte ho nahrubo.
  3. Orestujte cibuli a česnek: Na pánvi rozehřejte olej nebo máslo. Přidejte nakrájenou cibuli a orestujte ji dozlatova. Poté přidejte prolisovaný česnek a krátce orestujte, dokud se nerozvoní.
  4. Smíchejte náplň: V míse smíchejte orestovanou cibuli s česnekem, nasekaný špenát a většinu strouhaného sýra (trochu si nechte na posypání). V jiné míse rozšlehejte vejce se smetanou, solí, pepřem a případně muškátovým oříškem. Vaječnou směs přilijte ke špenátové směsi a promíchejte.
  5. Předpečte těsto: Troubu předehřejte na 180 °C. Těsto vyjměte z lednice a na pomoučené ploše ho rozválejte na kruh o něco větší, než je vaše koláčová forma (cca 22-24 cm v průměru). Formu vymažte máslem a těsto do ní opatrně přeneste. Okraje těsta upravte a dno propíchejte vidličkou. Přikryjte pečicím papírem a zatěžte suchými fazolemi nebo rýží. Předpečte v troubě 10-15 minut. Poté odstraňte papír s fazolemi.
  6. Naplňte quiche a upečte: Na předpečené těsto nalijte špenátovou náplň. Posypte zbylým strouhaným sýrem. Vložte zpět do trouby a pečte dalších 30-40 minut, dokud náplň neztuhne a povrch nezezlátne.
  7. Nechte vychladnout: Po upečení nechte quiche alespoň 10-15 minut vychladnout ve formě, než ho nakrájíte a podáváte. Špenátový quiche chutná skvěle teplý i studený.