Meggle Meggle

Předchozí Další

Rychlá italská polévka se smetanou

Gurmánské tipy s Petrou Vindyšovou

Ingredience:

Na polévku:

  • 4 ks mrkve
  • 1 velká cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 malá cuketa
  • 3 velká čerstvá rajčata
  • 1 plechovka loupaných drcených rajčat
  • 0,5 l vývaru - ten si připravíme předem (recept níže)
  • italské bylinky sušené (oregano, bazalka, tymián, rozmarýn)
  • 1 polévková lžíce olivového oleje
  • 250 ml smetany na vaření

Na zdobení: 

  • 180 g Cottage cheese přírodní 
  • 2 plátky chleba
  • 1 česnek
  • čerstvá bazalka

Příprava:

Mrkev oloupeme, nakrájíme na kousky a zprudka orestujeme v hrnci na oleji.

Cibuli a česnek nasekáme na drobno (Gorenje chopper) a přidáme do hrnce k mrvi, osmahneme do zlatova.

 Cuketu opláchneme a nakrájíme na kostky, přidáme do hrnce a opět opečeme, spolu s ostatní zeleninou.

Přidáme čerstvá rajčata nakrájena na kousky i se slupkou, pouze vykrojíme stopky. Vše opět orestujeme.

Do hrnce nyní přidáme loupaná drcená rajčata, zalijeme vývarem, přidáme bylinky rozdrcené ve hmoždíři a vaříme cca 45 minut.

Zeleninu necháme zchladnout, rozmixujeme tyčovým mixérem, přidáme smetanu a dochutíme solí a pepřem.

Na krutonky nakrájíme chleba na kostičky a lehce opečeme na pánvi na sucho, poté zalijeme trochou olivového oleje a přidáme prolisovaný česnek, promícháme sundáme z plotny a malinko osolíme.

Polévku podáváme s česnekovými krutonky, čerstvou bazalkou, a jednou lžící Cottage sýru doprostřed polévky.

Recept na vývar:

Do hrnce dáme 2 ks kuřecích stehen i s kůží, 1 mrkev, 1 kořen petržele, 1/4 hlavy celeru, 1 velkou cibuli, petržel nať, bobkový list, nové koření a zalijeme studenou vodou - vaříme pomalu, aby se nám, vývar nezakalil a zeleninu si pokrájíme na menší kusy, aby se do vývaru dostalo co nejvíc chuti. Necháme povařit vše společně aspoň 45 minut. Maso ze stehen se dá obrat a přidat do polévky. Vývar slijeme přes cedník. Stejně dobře bude fungovat i zeleninový vývar.

Kulinářský tip Petry Vindyšové

Cottage cheese od Meggle je hrudkovitý a skvěle se hodí na doladění polévky na závěr, dodá polévce svěžest a doladí její bohatou chuť.