Rychlá italská polévka se smetanou
Gurmánské tipy s Petrou Vindyšovou

Ingredience:
Na polévku:
- 4 ks mrkve
- 1 velká cibule
- 3 stroužky česneku
- 1 malá cuketa
- 3 velká čerstvá rajčata
- 1 plechovka loupaných drcených rajčat
- 0,5 l vývaru - ten si připravíme předem (recept níže)
- italské bylinky sušené (oregano, bazalka, tymián, rozmarýn)
- 1 polévková lžíce olivového oleje
- 250 ml smetany na vaření
Na zdobení:
- 180 g Cottage cheese přírodní
- 2 plátky chleba
- 1 česnek
- čerstvá bazalka
Příprava:
Mrkev oloupeme, nakrájíme na kousky a zprudka orestujeme v hrnci na oleji.
Cibuli a česnek nasekáme na drobno (Gorenje chopper) a přidáme do hrnce k mrvi, osmahneme do zlatova.
Cuketu opláchneme a nakrájíme na kostky, přidáme do hrnce a opět opečeme, spolu s ostatní zeleninou.
Přidáme čerstvá rajčata nakrájena na kousky i se slupkou, pouze vykrojíme stopky. Vše opět orestujeme.
Do hrnce nyní přidáme loupaná drcená rajčata, zalijeme vývarem, přidáme bylinky rozdrcené ve hmoždíři a vaříme cca 45 minut.
Zeleninu necháme zchladnout, rozmixujeme tyčovým mixérem, přidáme smetanu a dochutíme solí a pepřem.
Na krutonky nakrájíme chleba na kostičky a lehce opečeme na pánvi na sucho, poté zalijeme trochou olivového oleje a přidáme prolisovaný česnek, promícháme sundáme z plotny a malinko osolíme.
Polévku podáváme s česnekovými krutonky, čerstvou bazalkou, a jednou lžící Cottage sýru doprostřed polévky.
Recept na vývar:
Do hrnce dáme 2 ks kuřecích stehen i s kůží, 1 mrkev, 1 kořen petržele, 1/4 hlavy celeru, 1 velkou cibuli, petržel nať, bobkový list, nové koření a zalijeme studenou vodou - vaříme pomalu, aby se nám, vývar nezakalil a zeleninu si pokrájíme na menší kusy, aby se do vývaru dostalo co nejvíc chuti. Necháme povařit vše společně aspoň 45 minut. Maso ze stehen se dá obrat a přidat do polévky. Vývar slijeme přes cedník. Stejně dobře bude fungovat i zeleninový vývar.
Kulinářský tip Petry Vindyšové
Cottage cheese od Meggle je hrudkovitý a skvěle se hodí na doladění polévky na závěr, dodá polévce svěžest a doladí její bohatou chuť.