Polévka z pastináku a pečeného česneku
K přípravě potřebujeme
- 4 vetší pastináky
- 8–10 stroužků̊ česneku (nebo víc podle chuti), neoloupaných
- sůl a čerstvě mletý bílý pepř
- 2 lžíce olivového oleje
- 4 bobkové listy
- 2 lžíce Meggle másla + rozpuštěné máslo na pokapaní
- 1 velká cibule, nakrájená nadrobno
- 2 střední brambory, oloupané
- 1 litr zeleninového vývaru
- 200 ml Meggle smetany na vaření
- muškátový oříšek
- bylinky (pažitka, petrželka či výraznější kopr) na ozdobení
Příprava
1) Pastináky oloupejte. Jeden nakrájejte na co nejtenčí plátky (nejlépe to jde na mandolíně, ale můžete použít i škrabku na brambory), zbylé tři pastináky nakrájejte na větší kostky.
2) Troubu předehřejte na 200°C. Plátky pastináku a stroužky česneku rozložte na plech vyložený pečicím papírem, osolte je a promíchejte s olivovým olejem. Přidejte 2 bobkové listy, vložte do trouby a pečte, dokud nebude pastinák měkký. Nechte zchladnout. Bobkové listy vyjměte a vyhoďte.
3) Mezitím na másle opečte cibuli do změknutí, přidejte zbývající 2 bobkové listy a kostky pastináku, krátce opečte, přisypte nakrájené brambory, opět opečte, zalijte vývarem, osolte a opepřete a přiveďte k varu. Jakmile budou brambory měkké, odstavte. Bobkové listy vyhoďte, do polévky vymačkejte vnitřky pečených česnekových stroužků a vše rozmixujte dohladka.
4) Polévku vraťte na mírný plamen, vmíchejte do ní smetanu, ochuťte muškátovým oříškem a podle potřeby ještě můžete rozředit vodou. Nechte krátce přejít varem.
5) Polévku podávejte ozdobenou bylinkami a pokapanou rozpuštěným máslem.