Meggle Meggle

Předchozí Další

Pohankové palačinky s borůvkami

K přípravě potřebujeme 

Ingredience na 10 palačinek:

  • Jemná smetana ke šlehání MEGGLE (33 % tuku) 3 kelímky
  • Alpské máslo MEGGLE nebo margarín 50 g
  • Pohanková mouka 200 g
  • Mouka 120 g
  • špetka soli 
  • Vejce M 1 ks
  • Mléko 120 ml
  • Čerstvé borůvky 125 g
  • Mražené borůvky 300 g
  • Cukr 175 g
  • Potravinářský škrob 1 pl
  • Jogurt z plnotučného mléka 200 g

Příprava 

V míse smíchejte pohankovou mouku, mouku a sůl. Poté přidejte vejce. Postupně vařečkou vmíchejte mléko a 350 mililitrů vody, až vznikne hladké, řidší, tekuté těsto a nechte je asi 10 minut odstát. V teflonové pánvi (Ø 18 cm) rozehřejte tuk. Z těsta postupně usmažte 5 palačinek. Palačinky nechte úplně vychladnout. Opláchněte čerstvé borůvky a nechte je důkladně okapat. Povařte v hrnci mražené borůvky, 75 gramů cukru a 3–4 polévkové lžíce vody a nechte je 4–5 minut povařit. Neustále přitom směs promíchávejte. Dohladka umíchejte škrob a 3 polévkové lžíce vody, vmíchejte je do borůvkové směsi a nechte ji asi 1 minutu povařit. Odstavte připravený kompot ze sporáku a nechte jej úplně vychladnout, ale nenechte jej úplně ztuhnout. Ručním šlehačem s metličkami ušlehejte tuhou šlehačku. Smíchejte jogurt a 100 gramů cukru a opatrně je vmíchejte do šlehačky. Potřete lžící 1 palačinku asi jednou pětinou šlehačky. Na to rozložte 1/5 kompotu. Uvedený postup ještě čtyřikrát zopakujte. Hotové pohankové palačinky servírujte vychlazené.