Plněné mrkvičky
Ingredience:
- 1 balení chlazeného listového těsta
- 1 vejce, rozšlehané (na potření)
- Semínka na posypání (sezamová, lněná, mák - volitelně)
Na křenovou pěnu:
- 100 g čerstvého sýra (např. Lučina, Philadelphia)
- 2-3 lžíce strouhaného křenu (množství upravte podle chuti)
- 1-2 lžíce vyšlehané šlehačky MEGGLE (pro krémovější konzistenci)
- Špetka soli a bílého pepře
- Čerstvé bylinky na ozdobu (pažitka, petrželka - volitelně)

Postup:
- Připravte těsto: Listové těsto rozložte na pracovní plochu. Pokud je příliš tlusté, můžete ho lehce rozválet.
- Vykrájejte tvary mrkviček: Pomocí nože nebo vykrajovátka vykrájejte z těsta podlouhlé trojúhelníky, které budou tvořit základ mrkviček. Můžete si pomoct šablonou ve tvaru mrkve.
- Vytvarujte mrkvičky: Každý trojúhelník lehce stočte do tvaru kornoutku nebo trubičky, špička by měla být uzavřená. Okraje k sobě jemně přitiskněte, aby se při pečení nerozlepily.
- Potřete a posypte: Vytvarované mrkvičky položte na plech vyložený pečicím papírem. Potřete je rozšlehaným vejcem a pokud chcete, posypte semínky.
- Upečte: Pečte v předehřáté troubě na 180 °C (horkovzdušná 160 °C) dozlatova, což by mělo trvat zhruba 12-15 minut. Nechte vychladnout.
- Připravte křenovou pěnu: V misce smíchejte čerstvý sýr, strouhaný křen, šlehačku, sůl a bílý pepř. Důkladně promíchejte. Ochutnejte a případně dochuťte více křenu nebo koření.
- Naplňte mrkvičky: Křenovou pěnu naplňte do cukrářského sáčku s tenkou špičkou (nebo můžete použít i pevnější mikrotenový sáček s ustřiženým rohem). Naplňte vychladlé mrkvičky křenovou pěnou.
- Ozdobte: Pokud chcete, můžete mrkvičky na konci ozdobit čerstvými bylinkami, které budou imitovat zelenou nať mrkve.