Meggle Meggle

Předchozí Další

Gratinované brambory s vegan smetanou

Ingredience:

  • 1 kg brambor (varný typ C)
  • 2 stroužky česneku
  • 1 cibule
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 500 ml MEGGLE Vegan Creme na vaření
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • špetka muškátového oříšku
  • sůl a pepř dle chuti
  • veganský sýr na strouhání (volitelné)

Postup:

  1. Brambory oloupejte a nakrájejte na tenká kolečka (ideálně pomocí mandolíny, pokud ji máte, aby byly plátky rovnoměrné).
  2. Česnek oloupejte a prolisujte nebo nasekejte nadrobno. Cibuli oloupejte a nakrájejte na tenká půlkolečka.
  3. V hlubší pánvi rozehřejte olej a orestujte na něm cibuli do zesklovatění. Přidejte česnek a krátce orestujte, aby se rozvoněl (dávejte pozor, aby se nespálil).
  4. Přilijte MEGGLE Vegan Creme na vaření, přidejte tymián a špetku muškátového oříšku. Dochuťte solí a pepřem. Promíchejte a nechte krátce prohřát.
  5. Troubu předehřejte na 180 °C (horkovzdušnou na 160 °C).
  6. Do pekáčku vymazaného trochou oleje nebo vyloženého pečicím papírem naskládejte vrstvu bramborových koleček. Na ně rozetřete část smetanové směsi s cibulí a česnekem. Pokračujte ve vrstvení brambor a smetanové směsi, dokud nespotřebujete všechny ingredience. Poslední vrstva by měla být smetanová.
  7. Pokud používáte veganský sýr, rovnoměrně ho nastrouhejte na povrch.
  8. Pekáček přikryjte alobalem nebo víkem a pečte v předehřáté troubě asi 45 minut. Poté odkryjte a dopečte dalších 15-20 minut, dokud brambory nezměknou a povrch nezezlátne (případně se sýr nerozpustí a nezezlátne).
  9. Před podáváním nechte gratinované brambory chvíli odpočinout.