Dýňová polévka s chilli
K přípravě potřebujeme
- Máslo MEGGLE 2 lžíce
- Smetany ke šlehání MEGGLE 220 ml
- Dužina z dýně, bez semínek, nakrájené na kostičky 800 g
- Cibule, jemně nakrájená 1 ks
- Česnek, jemně nasekaný 2 stroužky
- Karotka, nastrouhaná nahrubo 1 ks
- Kari koření 1 lžíce
- Třtinový cukr 1 lžička
- Zeleninový vývar 600 ml
- Sůl a mletý pepř na dochucení
- Hrst opražených dýňových semínek
- Čerstvá chilli paprička, jemně pokrájená 1 ks
- Dýňový olej na zakapání 2 lžíce
Příprava
V hrnci se silným dnem rozpusťte máslo a zpěňte na něm cibulku a česnek. Vsypte dýni a asi 5 minut opékejte. Přidejte mrkev, poprašte kari kořením a cukrem, osmahněte a zalijte vývarem. Uveďte do varu a vařte asi 15 minut, až zelenina změkne. Vmíchejte smetanu, osolte, opepřete a nechte přejít varem. Stáhněte z ohně a rozmixujte ponorným mixérem. Polévku podávejte posypanou nasucho opraženými dýňovými semínky, nasekanou chilli papričkou a zakápnutou dýňovým olejem.
Dýni můžete předem upéct v troubě – pokapejte ji olejem a před koncem pečení posypte cukrem, aby trochu zkaramelizoval. Naopak pokud spěcháte, dýni rovnou zalijte vývarem (jen neopečená bude mít méně výraznou chuť).