Meggle Meggle

Předchozí Další

Dýňová polévka s chilli

K přípravě potřebujeme 

  • Máslo MEGGLE 2 lžíce
  • Smetany ke šlehání MEGGLE 220 ml
  • Dužina z dýně, bez semínek, nakrájené na kostičky 800 g
  • Cibule, jemně nakrájená 1 ks
  • Česnek, jemně nasekaný 2 stroužky
  • Karotka, nastrouhaná nahrubo 1 ks
  • Kari koření 1 lžíce
  • Třtinový cukr 1 lžička
  • Zeleninový vývar 600 ml
  • Sůl a mletý pepř na dochucení 
  • Hrst opražených dýňových semínek 
  • Čerstvá chilli paprička, jemně pokrájená 1 ks
  • Dýňový olej na zakapání 2 lžíce

Příprava 

V hrnci se silným dnem rozpusťte máslo a zpěňte na něm cibulku a česnek. Vsypte dýni a asi 5 minut opékejte. Přidejte mrkev, poprašte kari kořením a cukrem, osmahněte a zalijte vývarem. Uveďte do varu a vařte asi 15 minut, až zelenina změkne. Vmíchejte smetanu, osolte, opepřete a nechte přejít varem. Stáhněte z ohně a rozmixujte ponorným mixérem. Polévku podávejte posypanou nasucho opraženými dýňovými semínky, nasekanou chilli papričkou a zakápnutou dýňovým olejem.
Dýni můžete předem upéct v troubě – pokapejte ji olejem a před koncem pečení posypte cukrem, aby trochu zkaramelizoval. Naopak pokud spěcháte, dýni rovnou zalijte vývarem (jen neopečená bude mít méně výraznou chuť).