Meggle Meggle

Předchozí Další

Domácí chlebíček s celerovou remuládou, kuřecím masem a tapenádou

Gurmánské tipy s Petrou Vindyšovou

Ingredience:

  • 180 g zakysané smetany
  • 1/4 celeru
  • 3 ks zeleného čerstvého chřestu
  • 1 polévková lžíce dijonské hořčice
  • 5 -10 ks naložených kaparů
  • 2 polévkové lžíce Cottage Cheese chilli
  • 2 ks kuřecích prsou s kůží
  • 2 žloutky
  • kalamata olivy
  • 2 česneky
  • citronová šťáva
  • 1 polévková lžíce octa
  • 2 dcl oleje
  • sůl, pepř
  • veka

Příprava:

Připravíme si remuládu – celer očistíme a nakrájíme na jullien (tzn. velmi dlouhé a tenké proužky podobné sirkám), spaříme je vroucí vodou, tím zbavíme celer štiplavé chuti a necháme jej okapat. Čerstvý zelený chřest ohneme a tam, kde se zlomí, se nám odlomí dřevnatá část - tu vyhodíme - můžeme i odříznout - zpravidla cca 2 cm od konce, kde už chřest bělá. Část, která nám zůstane spaříme v osolené vroucí vodě po dobu cca 1 minuty, a pak rychle přendáme do vody s ledem - tím jsme chřest tzv. zblanšírovali a rychlým přendáním do ledové vody dosáhneme toho, že neztratí chuť, ani křupavost. Nakrájíme jej na tenoučké plátky a smícháme v misce s ostatními ingrediencemi - zakysanou smetanou, dijonskou hořčicí, přidáme pár kapek olivového oleje, nadrcené kapary, Cottage sýr. Osolíme a dochutíme pepřem.

Do remulády přidáme domácí majonézu a dáme do lednice na 20 minut. Majonézu si připravíme tak, že do vyšší nádoby dáme žloutky, lžíci octa, sůl a pepř. Pomocí tyčového mixéru začneme šlehat a postupně přiléváme olej, majonéza je hotová až směs zhoustne.

V troubě upečeme osolená kuřecí prsa i s kůží 30 minut při 170 °C.

Příprava olivové tapenády je jednoduchá – olivy slijeme a rozmixujeme tyčovým mixérem s česnekem, 2 polévkovými lžícemi olivového oleje, solí a citronovou šťávou.

Na plátky domácí veky dáváme dostatečné množství remulády, kterou pro jistotu necháme okapat přes síto, aby nám chlebíček neplaval. Na remuládu pokládáme upečená kuřecí prsa nakrájená na tenké plátky a ještě doladíme několika kapkami tapenády.

Kulinářský tip Petry Vindyšové

Olivová tapenáda se výborně hodí k jakémukoliv čerstvému pečivu jako zobání k vínu.