Velikonoční tvarohový mazanec
K přípravě potřebujeme
- 200 g celozrnné pšeničné mouky
- 200 g hladké bílé pšeničné mouky
- 15 g sušeného droždí (nebo 2 prášky do pečiva – 25 g)
- 2 ks Meggle tvaroh jemný Laktofree 180 g
- 2 lžičky rumu
- 2 vejce
- 1 lžička citrónové kůry
- 1 lžíce sladidla bez kalorií
- špetka soli
- 60 g rozinek
- 1 žloutek na potření
- 20 g mandlových plátků
Příprava
Všechny ingredience si vytáhněte hodinu předem a nechejte je zahřát na pokojovou teplotu. Smíchejte oba druhy mouky a droždí. Zvlášť rozmíchejte tvaroh, vejce, rum, sladidlo a citrónovou kůru.
Pak smíchejte sypké a mokré ingredience dohromady a uhnětejte těsto.
Nakonec přidejte špetku soli a rozinky a ještě pořádně zapracujte do těsta.
Poprašte trochou mouky, přikryjte potravinářskou fólií a utěrkou, a nechejte na teplém místě kynout 1 – 3 hodiny.
Po vykynutí rozdělte těsto na poloviny a vytvarujte 2 pěkné bochánky, které dejte na pečícím papírem vystlaný plech dostatečně od sebe. Opět dobře zakryjte fólií a utěrkou a nechejte kynout dalších 20 – 30 minut na teplém místě.
Mezitím rozehřejte troubu na 180 °C.
Před pečením udělejte na každém mazanci nožem zářezy ve tvaru křížku, potřete mazance žloutkem a posypejte mandlemi.
Snižte teplotu trouby na 160 °C a mazanec pečte 35 – 45 minut.