Meggle Meggle

Předchozí Další

Velikonoční tvarohový mazanec

K přípravě potřebujeme

  • 200 g celozrnné pšeničné mouky
  • 200 g hladké bílé pšeničné mouky
  • 15 g sušeného droždí (nebo 2 prášky do pečiva – 25 g)
  • 2 ks Meggle tvaroh jemný Laktofree 180 g
  • 2 lžičky rumu
  • 2 vejce
  • 1 lžička citrónové kůry
  • 1 lžíce sladidla bez kalorií
  • špetka soli
  • 60 g rozinek
  • 1 žloutek na potření
  • 20 g mandlových plátků

Příprava

Všechny ingredience si vytáhněte hodinu předem a nechejte je zahřát na pokojovou teplotu. Smíchejte oba druhy mouky a droždí. Zvlášť rozmíchejte tvaroh, vejce, rum, sladidlo a citrónovou kůru.

Pak smíchejte sypké a mokré ingredience dohromady a uhnětejte těsto.

Nakonec přidejte špetku soli a rozinky a ještě pořádně zapracujte do těsta.

Poprašte trochou mouky, přikryjte potravinářskou fólií a utěrkou, a nechejte na teplém místě kynout 1 – 3 hodiny.

Po vykynutí rozdělte těsto na poloviny a vytvarujte 2 pěkné bochánky, které dejte na pečícím papírem vystlaný plech dostatečně od sebe. Opět dobře zakryjte fólií a utěrkou a nechejte kynout dalších 20 – 30 minut na teplém místě.

Mezitím rozehřejte troubu na 180 °C.

Před pečením udělejte na každém mazanci nožem zářezy ve tvaru křížku, potřete mazance žloutkem a posypejte mandlemi.

Snižte teplotu trouby na 160 °C a mazanec pečte 35 – 45 minut.