Velikonoční nádivka
K přípravě potřebujeme
Suroviny na těsto
- 250 g hladké mouky
- 125 g studeného Meggle másla z lednice (1/2 kostky)
- 6 lžic studené vody
- špetka soli
Suroviny na směs
- 5 vajec
- 250 ml Meggle smetany ke šlehání 33%
- 200 g pečeného masa (kuřecí, králičí)
- 150 g ementálu nebo čedaru
- 250 g medvědího česneku
- sůl a pepř
Příprava
Nádivka neboli hlavička by se měla objevit na každém velikonočním stole. Podle různých chutí může obsahovat několik druhů masa, zelené listí, vejce a kousky pečiva. Pojďte ji s námi letos vyzkoušet trochu jinak. Jako slaný koláč:
Suroviny na těsto smíchejte, zabalte do fólie a dejte do lednice na pár hodin odpočinout.
Poté těsto nechejte chvíli při pokojové teplotě, aby nebylo příliš tvrdé, a rozválejte na plát silný asi 0,5 cm. Dejte jej do pečicí formy, vytáhněte jej i na okraje formy, propíchejte vidličkou, vyložte pečicím papírem a na ten nasypejte pytlík fazolí, které těsto zatíží.
Pečte v troubě vyhřáté na 200 °C, 15 minut. Po této době těsto vytáhněte z trouby ven, odstraňte fazole s pečicím papírem a těsto potřete celé rozšlehaným vejcem. Potřete celé dno, i boky těsta.
Plňte směsí, do které můžete přidat bylinky dle chuti, chřest aj.
Směs nalijte na předpečený korpus a dejte zapéct do trouby vyhřáté na 170 °C, asi 45 minut.
Po upečení nechejte vychladnout a podávejte vlažné nebo studené.