Smetanová svačinka do skleničky
Gurmánské tipy s Petrou Vindyšovou
Ingredience na granolu:
- 1/2 hrnku vlašské ořechy
- 1/2 hrnku loupané lískové ořechy
- 1/2 hrnku mandle
- 1/2 hrnku slunečnicová semínka
- 2 lžíce máku
- 3 lžíce chia semínek
- Med
Ingredience na crumble:
- 200 g Meggle másla
- 180 g hladké mouky
- 20 g tmavého kakaa
- 150 g třtinového cukru
Ingredience na krém:
- 4 kelímky Meggle zakysané smetany
- 2 polévkové lžíce agáve sirupu
- čerstvé ovoce na zdobení
Příprava:
Granolu připravíme tak, že oříšky a semínka vložíme na plech, vyložený pečícím papírem a zakapeme medem. Pečeme na 170 °C cca 10 - 15 minut. Necháme vychladnout a následně posekáme v sekáčku.
Crumble připravíme tak, že v robotu zpracujeme mouku, máslo, kakao a sůl na drobenku, vložíme do pekáčku a pečeme na 170 °C cca 15-20 minut (hlídáme podle vůně). Po upečení rozdrtíme nadrobno.
Zakysanou smetanu ochutíme sirupem a začneme postupně vrstvit spolu s granolou, crumble a čerstvým ovocem do skleniček. Necháme vychladit v lednici.
Kulinářský tip Petry Vindyšové
Nebojte se crumble zlehka osolit - obecně se ve sladkých pokrmech často vyskytuje sůl, aby podtrhla chuť.