Ratatouille s bešamelem
K přípravě potřebujeme
- 3 ks brambor
- 1,5 polévkové lžíce olivového oleje
- 1,5 hrnku rajčatové passaty (koupené nebo domácí)
- 3,5 snítky tymiánu (pouze lístky bez stonku)
- 0,5 čajové lžičky chilli
- 1 polévková lžíce balzamikového octa
- 2 ks lilku
- 1 ks cukety
- 1 ks červené papirky
- sůl, pepř
Na bešamel:
- 1 polévková lžíce Meggle másla
- 1 polévková lžíce hladké mouky
- 1 hrnek Meggle plnotučného mléka
- sůl, pepř a špetka muškátového oříšku
Na bazalkový olej:
- hrst nasekané bazalky
- 1 stroužek česneku
- 1 polévková lžíce oleje
Příprava
Troubu předehřejte na 190 °C. Ve vroucí vodě krátce povařte brambory, nakrájené na plátky, stačí 3–4 minuty. Slijte je a nechte okapat. Na bešamel rozpusťte v hrnci máslo, přidejte mouku a umíchejte jíšku, postupně do ní zašlehejte mléko a krátce povařte, aby vznikl hladký bešamel.
Osolte, opepřete a přidejte muškátový oříšek.
Zapékací mísu vymažte olejem, na dno dejte rajčatovou omáčku, posypte ji nadrobno nakrájeným česnekem, tymiánovými lístky, chilli, osolte a přilijte balzamikový ocet. Přelijte bešamelem.
Zeleninu nakrájenou na plátky a brambory rozložte do spirály na omáčku.
V misce promíchejte bazalku, česnek a olej a 2/3 směsi pokapejte zeleninu.
Zakryjte pečicím papírem a pečte 55 minut.
Podávejte se zbylým bazalkovým olejem a bagetkou.