Meggle Meggle

Předchozí Další

Ratatouille s bešamelem

K přípravě potřebujeme

  • 3 ks brambor
  • 1,5 polévkové lžíce olivového oleje
  • 1,5 hrnku rajčatové passaty (koupené nebo domácí)
  • 3,5 snítky tymiánu (pouze lístky bez stonku)
  • 0,5 čajové lžičky chilli
  • 1 polévková lžíce balzamikového octa
  • 2 ks lilku
  • 1 ks cukety
  • 1 ks červené papirky
  • sůl, pepř

Na bešamel:

  • 1 polévková lžíce Meggle másla
  • 1 polévková lžíce hladké mouky
  • 1 hrnek Meggle plnotučného mléka
  • sůl, pepř a špetka muškátového oříšku

Na bazalkový olej:

  • hrst nasekané bazalky
  • 1 stroužek česneku
  • 1 polévková lžíce oleje

Příprava

Troubu předehřejte na 190 °C. Ve vroucí vodě krátce povařte brambory, nakrájené na plátky, stačí 3–4 minuty. Slijte je a nechte okapat. Na bešamel rozpusťte v hrnci máslo, přidejte mouku a umíchejte jíšku, postupně do ní zašlehejte mléko a krátce povařte, aby vznikl hladký bešamel.

Osolte, opepřete a přidejte muškátový oříšek.

Zapékací mísu vymažte olejem, na dno dejte rajčatovou omáčku, posypte ji nadrobno nakrájeným česnekem, tymiánovými lístky, chilli, osolte a přilijte balzamikový ocet. Přelijte bešamelem.

Zeleninu nakrájenou na plátky a brambory rozložte do spirály na omáčku.

V misce promíchejte bazalku, česnek a olej a 2/3 směsi pokapejte zeleninu.

Zakryjte pečicím papírem a pečte 55 minut.

Podávejte se zbylým bazalkovým olejem a bagetkou.