Meggle Meggle

Předchozí Další

Polévka z pastináku a pečeného česneku

K přípravě potřebujeme 

  • 4 vetší pastináky
  • 8–10 stroužků̊ česneku (nebo víc podle chuti), neoloupaných
  • sůl a čerstvě mletý bílý pepř
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 4 bobkové listy
  • 2 lžíce Meggle másla + rozpuštěné máslo na pokapaní
  • 1 velká cibule, nakrájená nadrobno
  • 2 střední brambory, oloupané
  • 1 litr zeleninového vývaru
  • 200 ml Meggle smetany na vaření
  • muškátový oříšek
  • bylinky (pažitka, petrželka či výraznější kopr) na ozdobení

Příprava

1) Pastináky oloupejte. Jeden nakrájejte na co nejtenčí plátky (nejlépe to jde na mandolíně, ale můžete použít i škrabku na brambory), zbylé tři pastináky nakrájejte na větší kostky.

2) Troubu předehřejte na 200°C. Plátky pastináku a stroužky česneku rozložte na plech vyložený pečicím papírem, osolte je a promíchejte s olivovým olejem. Přidejte 2 bobkové listy, vložte do trouby a pečte, dokud nebude pastinák měkký. Nechte zchladnout. Bobkové listy vyjměte a vyhoďte.

3) Mezitím na másle opečte cibuli do změknutí, přidejte zbývající 2 bobkové listy a kostky pastináku, krátce opečte, přisypte nakrájené brambory, opět opečte, zalijte vývarem, osolte a opepřete a přiveďte k varu. Jakmile budou brambory měkké, odstavte. Bobkové listy vyhoďte, do polévky vymačkejte vnitřky pečených česnekových stroužků a vše rozmixujte dohladka.

4) Polévku vraťte na mírný plamen, vmíchejte do ní smetanu, ochuťte muškátovým oříškem a podle potřeby ještě můžete rozředit vodou. Nechte krátce přejít varem.

5) Polévku podávejte ozdobenou bylinkami a pokapanou rozpuštěným máslem.